Hvordan hænger man en lampe op? Nem guide i 3 trin

Selvom det kan lyde besværligt, så er det faktisk nemmere end man tror at hænge lamper op. Man kan på egen hånd, uden ret mange redskaber, selv sætte sine lamper op, uden man behøver at kontakte en håndværker, sin far eller en helt tredje.

Det kan de første par gange virke en smule skræmmende, men hvis man blot følger de få og enkelte råd i denne korte guide, så vil man i løbet af ingen tid selv være i stand til at sætte lamper op. 

Dette gælder både i loftet, i væggen og alle andre steder man kunne få behov fro at hænge en lampe op i. Inden man begynder er der dog nogle ting man skal anskaffe sig, hvilket man kan læse mere om i understående afsnit. 

Anskaf dig følgende ting 

Det første man skal bruge er en form for ophæng. Det kan være en krog, eller et lampeophæng, som man kan få i de fleste dagligvarebutikker og byggemarkeder. Man kan også bruge en strips og en krog, hvis man ikke har andet, eller nogle helt andre redskaber.

Det er også vigtigt, at man vurdere hvor tung lampen er. Det er nemlig ikke alle lofttyper der kan bære meget tunge lamper. Lampen skal dog være meget tung før dette bliver et problem. 

Når man har sit ophæng skal man bare skaffe sig en skruetrækker, og så er man klar til at gå videre til det næste trin.

Sluk for kontakten og find outlet

Når man monterer en loftlampe skal den med stor sandsynlighed connectes til et relæ, eller outlet. Dette kan vær ei loftet eller lige under loftet på væggen. Ofte vil outlettet være dækket af et plastikcover, som man nemt kan fjerne med en skruetrækker eller lignende. Når dette er gjort er det vigtigt, at man tjekker at kontakten er slukket.

Der er mange der er bange for at få stød når de begynder at arbejde med outlettet, men så længe kontakten er slukket er der ingen farer for, at man skulle få stød. Hvis man er meget nervøs for at få stød kan man altid slukke på afbryderboksen, så man er helt sikke spå, at der ikke er strøm i outlettet. 

I lampen vil der være en rød og en blå ledning. ligeledes vil der være en rød og en blå indgang i outlettet, som passer til. Når man har fundet disse skubber man overdelene af ledningen ind i disse huller og spænder de tilhørende skruer med skruetrækkeren. I langt de fleste tilfælde vil du skulle bruge en flad skruetrækker, men der kan være enkelte undtagelser.

Hvis du ikke kan få ledningen ind i åbningen 

Hvis man ikke kan få ledningen ind i åbningens å skyldes det højest sandsynligt, at skruen er strammet så meget, at der ikke er plads til ledningen. Hvis dette er tilfældet skal man blot skrue skruen ud, stikke ledningen ind, og stramme ledningen igen. 

Herefter kan man montere plastikcoveret igen, og der burde meget gerne være lys. Det er en god ide at gøre disse ting først, inden man hænger lampen op, så man er helt sikker på hvor den skal hænge, inden man laver hul i loftet. Det er trods alt nemmere at skrue lampen ud af outlettet igen end det er at lappe et hul i loftet.

Lampen kan derefter placeres hvor den passer rummet bedst, og du burde meget gerne have lys. Hvis man blot følger disse 3 hurtige trin, vil man i løbet af ganske få minutter være i stand til at montere en lampe i loftet.

Når man kan det vil man kunne montere en lampe nærmest alle steder, eftersom disse meget basale huskeregler og råd gælder på langt de fleste typer af montering. Det er, kort sagt, ganske enkelt. 

Menu
Top